„Tłusty czwartek” to jeden z tych dni w roku kiedy wszyscy ludzie gremialnie odrzucają na chwilę wszystkie swoje diety, czy po prostu nazwijmy to racjonalny sposób żywienia. Tego dnia dla wielu z nas nie istnieją żadne zasady i napychamy się słodkościami bez umiaru – czasem nawet przechwalając się kto zjadł więcej pączków – nieprawdaż? 🙂
Dlatego też uważamy, że warto mimo wszystko starać się wybierać tego dnia produkty dobrej jakości aby oprócz uczucia przejedzenia nie towarzyszyły nam inne dodatkowe atrakcje żołądkowe. No tak ale jak osoba nie będąca cukiernikiem może zorientować się czy dany pączek został przygotowany starannie z zachowaniem „sztuki” czy to produkt masowy?
Jeśli wybierając pączki w sklepie czy cukierni zobaczysz na pączkach popękany lub odpadający lukier to wiedz, że może być to wskaźnik jakości pączka. Jest co najmniej kilka przyczyn takiego stanu:
- pączki były lukrowane na gorąco tzn. zanim dobrze wystygły, więc robiono je na „ilość” niekoniecznie „jakość”.
- wykorzystano lukier wzbogacony o substancje przeciwzbrylające.
- lukier został źle wykonany tzn. zbyt mocno napowietrzony w trakcie mieszania.
- użyto złych proporcji wody/soku z cytryny i cukru w czasie przygotowywania lukru
- pączki zostały przygniecione/ściśnięte w czasie transportu/wykładania
Uważasz, że to ciekawa informacja i warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂