w

Widzisz taki osad pływający na powierzchni herbaty, który osadza się również na kubku? Powinnaś/eś wiedzieć co to jest.

Herbata to jeden z tych naparów, które towarzyszą człowiekowi od setek lat. Z biegiem czasu rozwijały się najróżniejsze odmiany, a także mieszanki smakowe czy aromatyczne. Każdy z nas posiada w swoim domu jakąkolwiek herbatę, a często jest ich co najmniej kilka, bo każdy domownik na przykład lubi inną. To zrozumiałe. Jednak wszystkie mają jeden punkt wspólny! Jaki?

Osad, który pojawia się, gdy pozostawimy herbatę w kubku czy szklance na dłuższą chwilę. Wiele osób błędnie sądzi, że to wskazuje na „brudną” wodę, której użyliśmy do sporządzenia naparu. Choć poniekąd jest to prawidłowy trop, jednak nie do końca. Czym jest ten osad, który widzisz pływający na powierzchni herbaty oraz osadzający się na ściankach kubka?

Otóż jest to o osad, który pojawia się w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej między liśćmi herbaty a wodą. Konkretnie jest to wynik połączenia się szczawianów z herbaty z wapniem zawartym w wodzie. Naturalne barwniki z herbaty wiążą się z tym osadem a następnie osiadają na ściankach kubka/szklanki. Właśnie dlatego, gdy użyjesz wody przefiltrowanej te osady w herbacie się nie pojawiają, gdyż filtr zatrzymuje nadmiar wapnia z wody. Oto cała tajemnica. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Wszedł z psem na teren bardzo „bezkompromisowego” kota. Tego się nie spodziewał.

Znasz tę tanią maść? Ma wiele dodatkowych zastosowań, których nie znasz.