w

Widzisz takie plamki na mięsie z kurczaka? To istotny sygnał, nie ignoruj tego.

Jeśli kupujesz pakowane ćwiartki z kurczaka w marketach to musisz wiedzieć na co warto zwrócić uwagę aby wybrać możliwie najlepsze mięso – chociaż te wskazówki, które za chwilę poznasz możesz używać również do innych partii mięsa drobiowego. Oczywiście w sytuacji, gdy mięso jest szczelnie zapakowane to zasób metod zweryfikowania jego jakości jest mocno ograniczony.

Niewątpliwie najlepszym sposobem na zakup dobrej jakości mięsa jest wybranie się po prostu do sklepu mięsnego (chociaż bywają również wyjątki), gdzie mamy możliwość dobrze obejrzeć dane mięso przed zakupem a nawet powąchać. Jednak nie zawsze mamy taką możliwość z różnych powodów. Dlatego jeśli już musisz kupić pakowane mięso w markecie a konkretnie ćwiartki z kurczaka niezależnie od tego czy będą one „na zupę” czy do upieczenia pamiętaj o tych kilku prostych zasadach:

  • skóra nie powinna luźno wisieć na mięsie.
  • kolor skóry powinien być równomierny różowo-kremowy.
  • na skórze nie powinno być widocznych żadnych plam ( szczególnie zielonych czy brązowych )
  • czerwone plamy na skórze mogą świadczyć o tym, że kurczaki były hodowane w dużym ścisku i dziobały się wzajemnie.
  • po rozpakowaniu już w domu możesz sprawdzić jak zginają się zakupione „nogi” – powinny być bardzo giętkie.
  • skóra kurczaka zawsze powinna być sucha.

Poniżej możesz zobaczyć przykładowe plamy na skórze kurczaka, które powinny wzmóc Twoją uwagę podczas wyboru mięsa:

Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Przekaż to swoim bliskim lub znaomym!

Napisane przez Pomyslodawcy

Tych „ludzkich” produktów nigdy nie dawaj psu do jedzenia. To niebezpieczne.

Powietrze wydychane przez nos ma „cuchnący” zapach? To sygnał, którego nie ignoruj.