w

Wsyp do kubka oregano i wlej wrzątek.

Oregano to jedna z tych przypraw, które praktycznie każdy z nas posiada w swojej kuchni pomimo tego, że polska kuchnia nie ma zbyt wiele wspólnego z Prowansją czy Włochami. Jednak oregano zyskuje od wielu lat popularność i co raz więcej osób wie do jakich potraw może pasować. Dlatego też warto znać jeszcze jeden dodatkowy sposób wykorzystania tej przyprawy czyli herbatę!

Herbata z oregano obfituje w przeciwutleniacze, takie jak kwas rozmarynowy i tymol. Fitoskładniki chronią i rewitalizują uszkodzone komórki w ciele. Bogate jest także w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy takie jak E, A i C oraz minerały, w tym żelazo, potas, magnez, cynk i wapń.

Herbata z oregano ma właściwości wiatropędne, moczopędne i przeciwgrzybicze. Jej zdolności antyseptyczne hamują wzrost i namnażanie szkodliwych mikroorganizmów atakujących twoje ciało. Dodatkowo napar z oregano, dzięki właściwościom kojącym, jest najczęściej stosowany jako lek na problemy z zatokami, ból gardła i różne infekcje.

Aby przygotować napar wystarczy wsypać do kubka łyżeczkę suszonego zioła a następnie zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 15 minut najlepiej pod przykryciem np. połóż na kubku mały talerzyk etc.

Napisane przez Pomyslodawcy

Zostawiasz ładowarkę w kontakcie po naładowaniu telefonu? Lepiej o tym pamiętaj.

Pojawiła Ci się pleśń na uszczelkach okien przy szybie? Tak się jej pozbędziesz.