Pistacje to nasiona pochodzące z drzewa pistacjowego (nazywane popularnie orzechami), które rosną w krajach Bliskiego Wschodu, Azji Południowo-Wschodniej oraz w Europie Południowej. Są one cenione za swój smak i właściwości odżywcze, a także za swoje zastosowanie w kuchni i jako przekąska. Chociaż pistacje nie należą do tanich orzechów to jednak sporo osób lubi raz na jakiś czas je kupić i zjeść w formie przekąski. Co ciekawe u wielu osób lubiących jeść pistacje występuje nietypowe zjawisko – mają problem z opanowaniem się podczas ich jedzenia – to znaczy jedzą je dopóki się nie skończą! Nie ma żadnego naukowego wyjaśnienia tego zjawiska, ale to fakt. Znasz to z własnego doświadczenia? 🙂 Również dlatego pistacje przez chińczyków nazywane są „Orzechami Szczęścia”. Jednak…
…warto również wiedzieć, że te orzechy dostarczają nam również dużych ilości witamin z grupy B do tego potas, żelazo, fosfor, miedź, magnez, mangan oraz białka roślinne. Mają również niski indeks glikemiczny więc są świetną przekąską dla cukrzyków. Na dodatek należą one do produktów zawierających największe ilości antyoksydantów czyli spowalniaczy starzenia się naszego organizmu. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Przekaż swoim bliskim lub/i znajomym.