w

Zalewasz wrzątkiem saszetkę herbaty wraz z cukrem już wsypanym do kubka? Przestań tak robić. Oto wyjaśnienie.

Pośpiech i tempo naszego obecnego życia zmusza nas do korzystania z najróżniejszych „dróg na skróty”, jednak nie zawsze są one dobre – w tym przypadku w sensie dosłownym. Jeśli przygotowując napar herbaciany zalewasz saszetkę z liśćmi wraz ze wsypanym cukrem do kubka to wiedz, że w ten sposób przygotowana herbata nie ma właściwego smaku. Mówiąc wprost – po prostu psujesz smak herbaty.

Dlaczego tak się dzieje?

Naukowo rzecz ujmując cukier wstępnie wysyca roztwór powstający z wody i cukru zmieniając jego stężenie. Mówiąc prostymi słowami cukier zmienia „gęstość” wody, a to przekłada się na możliwości namaczania liści oraz przenikania herbaty do naparu.

Przygotowanie herbaty samej lub z cytryną tylko wydaje się prozaiczną czynnością. Tak naprawdę aby herbata była smaczna należy wszystko zrobić w odpowiedniej kolejności oraz czasie. Najpierw zaparzamy herbatę przez 3-5 minut, po tym czasie należy bezwzględnie wyjąć saszetkę lub liście.

Następnie słodzimy wedle uznania, i dokładnie mieszamy. Jeśli planujemy dodać cytrynę to przed jej dodaniem cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Dopiero wtedy dodajemy plasterek cytryny – koniecznie do herbaty w której nie ma już fusów lub saszetki NIGDY wcześniej – wtedy nie zachodzi niebezpieczna dla nas reakcja po dodaniu cytryny czyli wytrącanie cytrynianu glinu z liści herbaty. Uważasz, że warto wiedzieć? Uświadom bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

„Ona by tak chciała spać tu ze mną”. Nowy HYMN MATEK. Parodia utworu Ronnie Ferrari.

Słyszałaś/eś o tym aby w trakcie „Jelitówki” pić Colę? Zastanawiasz się czy to prawda? Oto wyjaśnienie.