w

Znasz chleb smażony w jajku i jadłaś/eś go jako dziecko? Tego prawdopodobnie nie wiesz o tej potrawie.

Wielu Polaków zna co najmniej z dzieciństwa jedną z najłatwiejszych przekąsek, która pojawiała się praktycznie w każdym domu regularnie jeszcze w latach 90, czyli kromka chleba namoczona w roztrzepanym jajku (z ewentualnym dodatkiem również mleka) a następnie usmażona.

Jedak mało kto wie, że ta potrawa posiada fachową kulinarną nazwę!

Chleb smażony w roztrzepanym jajku to profesjonalne nazywane TOSTY FRANCUSKIE, które można podawać jako dodatek do różnych dań lub jako samodzielną potrawę – zarówno na słodko jak i na słono! Mało kto wie, że pierwsze wzmianki na temat tej potrawy znaleziono w zbiorze starożytnych przepisów kucharskich napisanych greką i łaciną pt. „O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć” (łac. De re coquinaria libri decem) z…uwaga…IV wieku naszej ery!

Na świecie istnieje ogromna ilość różnorodnych wariacji na temat tego niezwykle prostego i smacznego dania. Dodatkowo bardzo często tosty francuskie pojawiają się w najbardziej wykwintnych restauracjach na świecie i trzeba za nie słono zapłacić 🙂

Zatem można powiedzieć, że jedliśmy światowo i „na bogato” będąc dziećmi 🙂 Jeśli chleb w jajku pojawia się w Waszych domach podzielcie się swoimi pomysłami na przygotowanie 🙂 Uważasz, że jest to ciekawa informacja? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych, że jadali lub nadal jedzą tak wykwintne dania 🙂 

Napisane przez Pomyslodawcy

Często siedzisz po nocach, bo wtedy Ci się najlepiej funkcjonuje? Oto dlaczego tak może być.

Jeśli wybiegnie Ci jakiekolwiek zwierzę na drogę podczas jazdy samochodem, oto jedyne słuszne zachowanie w tej sytuacji.