w

Znasz chleb smażony w jajku? Ta informacja może Cię zaskoczyć.

Wielu Polaków zna co najmniej z dzieciństwa jedną z najłatwiejszych przekąsek, która pojawiała się praktycznie w każdym domu regularnie jeszcze w latach 90, czyli kromka chleba namoczona w roztrzepanym jajku (z ewentualnym dodatkiem również mleka) a następnie usmażona. Jest to idealna potrawa, którą można zrobić na szybko w dowolnym momencie do tego dostarcza dużo wartości odżywczych.

Co ciekawe ta potrawa posiada fachową kulinarną nazwę! Chleb smażony w roztrzepanym jajku to profesjonalne nazywane TOSTY FRANCUSKIE, które można podawać jako dodatek do różnych dań lub jako samodzielną potrawę – zarówno na słodko jak i na słono! Mało kto wie, że pierwsze wzmianki na temat tej potrawy znaleziono w zbiorze starożytnych przepisów kucharskich napisanych greką i łaciną pt. „O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć” (łac. De re coquinaria libri decem) z…uwaga…IV wieku naszej ery!

Na świecie istnieje ogromna ilość różnorodnych wariacji na temat tego niezwykle prostego i smacznego dania. Dodatkowo bardzo często tosty francuskie pojawiają się w najbardziej wykwintnych restauracjach na świecie i trzeba za nie słono zapłacić 🙂 Zatem…

…można powiedzieć, że jedliśmy światowo i „na bogato” będąc dziećmi 🙂 Jeśli chleb w jajku pojawia się w Waszych domach podzielcie się swoimi przepisami na przygotowanie, bo wiemy, że w różnych regionach Polski je się je zupełnie inaczej. Uważasz, że jest to ciekawa informacja? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych, że jadali lub nadal jedzą tak wykwintne dania 🙂 

Napisane przez Pomyslodawcy

Na jajkach ze sklepu widzisz resztki kurzych odchodów? Powinnaś/eś to wiedzieć!

W takich sytuacjach ZAWSZE weź wydruk potwierdzenia płatności kartą.