w

Zrobiłaś sałatkę jarzynową na Święta? Tego o niej nie wiesz z pewnością.

Autor zdjęcia: Mariuszjbie Źródło: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sałatka_warzywna_z_majonezem.jpg

Sałatkę jarzynową zna chyba każdy Polak i nie jest to żadna tajemnica, że gości ona na świątecznych stołach zarówno przy okazji Świąt Bożego Narodzenia jak i Świąt Wielkanocnych. Jednak z całą pewnością mało kto wie, że ten przysmak kojarzony z „Polskością” pochodzi w rzeczywistości z Rosji a jej obecna forma ewoluowała przez lata i różni się od pierwszego przepisu.

Autorem i pomysłodawcą pierwszego przepisu jest Rosjanin pochodzenia belgijskiego Lucien Olivier, który był właścicielem i szefem kuchni w ekskluzywnej restauracji Hermitage w Moskwie. Według dostępnych źródeł sałatka ta powstała w 1860 roku i niesamowicie szybko stała się kluczowym punktem w menu tej restauracji.

Jej pierwotny skład zawierał dodatkowo między innymi cietrzew, język cielęcy, kawior, sałatę, ogony rakowe, kapary a nawet wędzoną kaczkę. Oryginalnie nie była ona zaprawiana majonezem ale sosem Oliviera, który był rodzajem majonezu, wytworzonego z francuskiego octu winnego, musztardy i prowansalskiej oliwy z oliwek – dokładna receptura pozostaje jednak nieznana.

Jak to często bywa z popularnymi recepturami dla smakoszy, składniki, które były rzadkie, drogie, sezonowe lub trudne do przygotowania, stopniowo zastępowano tańszymi i łatwiej dostępnymi produktami i tak powstała wersja, którą znamy obecnie. Ale tak czy inaczej możemy powiedzieć, że jadamy jak w ekskluzywnej restauracji jeśli mamy ją na swoim stole 😉 Uważasz, że to ciekawa informacja i warto wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂 Dajcie znać, czy gości na Waszych stołach obecnie 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Tak interweniuje Policja w Frankfurcie nad Menem, widząc ludzi w parkach. Tego się nie spodziewasz.

Polska Policja ściga bohaterów filmu „Władca Pierścieni”. Udana parodia. [NAGRANIE]