w

Zwróć zawsze na to uwagę gotując jajka. Nie ignoruj tego.

Jajka w Polsce są jednym z podstawowych produktów spożywczych, które wykorzystujemy w Polskiej kuchni do wielu najróżniejszych potraw i dań. Dlatego teoretycznie każdy z nas powinien posiadać pełną wiedzę na temat obróbki i przechowywania jajek – co niestety nie jest prawdą. Wiele osób wciąż nie zna chociażby podstawowych wskaźników świeżości jajek, które pozwalają natychmiast ocenić czy jajko, które chcemy użyć jest zdatne do spożycia, chociażby „przy okazji” zwykłego gotowania w garnku z wodą.

Kiedy wkładasz jajka do garnka z wodą aby je ugotować czy to na miękko, czy na twardo – pamiętaj aby zwrócić uwagę w jakiej pozycji po zanurzeniu wodzie znajdują się poszczególne jajka. Jeśli którekolwiek jajko stoi po zanurzeniu w wodzie pionowo albo co gorsza unosi się na wodzie czyli pływa nie dotykając dna garnka powinnaś/powinieneś natychmiast je wyrzucić, gdyż jest to jajko stare i może doprowadzić Cię do zatrucia pokarmowego! Pozycja pionowa jest wynikiem nagromadzenia dużej ilości gazów w tzw. komorze powietrznej jajka (w której pierwotnie jest tylko niewielka ilość powietrza) wynikających już z procesów związanych z rozkładem białek – mówiąc krótko jajko ulega już stopniowemu zepsuciu. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Przekaż to swoim bliskim lub znajomym.

Napisane przez Pomyslodawcy

Tak przywrócisz blask kafelkom w łazience. Będą jak nowe. To mało znany sposób.

Kupujesz mrożone frytki na obiad? Musisz o tym wiedzieć.